Hoofdstuk 4:
Nederlands-Indië
Tich, Jan, Herman, Carla & Sylvia van der Leelie
Indië is een mooi land en ik was er al gauw gewend. Het was erg leuk om met de Indonesische jongetjes vriendjes te zijn. Wat van mijn moeder niet mocht. Maar ja ik deed het toch.
De reis van Amsterdam naar Soerabaja
Het was november 1944, een tijd waarin de Japanners het steeds moeilijker kregen in de oorlog. Het was voelbaar in het kamp, in elke blik, elke ademhaling. De spanning hing als een onzichtbare mist tussen de barakken, doordrenkt met de angst voor wat nog zou komen. De Japanners, ooit ongenaakbaar en zelfverzekerd, leken nu meer op getergde roofdieren, hun geduld dun, hun woede nooit ver weg. Slaan, slaan en nog eens slaan, dat was hun antwoord op alles. Het maakte niet uit wat je deed, niets was ooit goed genoeg. Elke dag was een nieuwe uitdaging om onopgemerkt te blijven, om niet het doelwit te worden van hun frustraties.
Dagje uit naar Tretes
Melatiweg, Surabaya
Met de baboe op de foto, Melatiweg
De Verzorging van de Varkens
Terug naar de varkens. De Japanners kwamen iedere dag controleren, hun ogen scherp en onderzoekend. Ze letten op elk detail, altijd op zoek naar een reden om iemand te straffen, om hun macht te tonen. Het ging goed met de varkens. Ze aten, groeiden, terwijl de vrouwen en kinderen in het kamp steeds meer verzwakten. Elke dag stierven er mensen, hun lichamen werden snel weggesleept, alsof ze niets meer waren dan afval. Het was een grimmige realiteit waar niemand over sprak, maar die iedereen voelde.
Met de MS Marnix van Sint Aldegonde naar Nederlands-Indië
MS Marnix van Sint Aldegonde was een luxe passagiersschip en vrachtschip van de Nederlandsche Scheepvaart Maatschappij, gebouwd in 1930 voor de dienst tussen Amsterdam en Jakarta. Vanaf 21 februari 1940 opereerde ze vanuit Soerabaja en werd in mei 1941 in Singapore gevorderd als troepenschip om Australische troepen van Melbourne naar Azië en Afrika te vervoeren, en om 1.000 Italiaanse krijgsgevangenen van Egypte naar Mumbai te brengen. Ze verliet de Indische Oceaan in 1942 en vervoerde daarna geallieerde troepen voor Operatie Torch, Operatie Husky, en Operatie Avalanche. Haar kapitein, H.W. Hettema, ontving in januari 1943 het Distinguished Service Cross nadat zijn schip twee aanvallende bommenwerpers voor de kust van Noord-Afrika op 9 november 1942 vernietigde.